TUSSEN KASTEEL EN WIJCHENS MEER

stedenbouwkundig plan

2020-2021 Ellen Brouwers Oisterwijk

Opdrachtgever
Ter Steege gebiedsontwikkeling, Rijssen

De ‘KUNST, EEN LINT DOOR HET CENTRUM

Door in het stedenbouwkundig ontwerp ruimte voor kunst te integreren wordt de identiteit van Wijchen versterkt en de aantrekkelijkheid van het gebied en de kwaliteit van deze omgeving vergroot. Voor nu en in de toekomst. Kunst en cultuur stimuleert het geluk bij mensen. 

“Dit is ook het uitgangspunt van Ellen Brouwers designing art Oisterwijk en daarom gaan wij met haar de samenwerking aan.

Met haar geven wij onder andere invulling aan onze plinten in de gebouwen.
Levendige en hoogwaardige plinten maken het centrum dynamisch en aantrekkelijk.
Meestal wordt dit gedaan door detailhandel of horeca, maar hier in Wijchen doen we het net even iets anders. De plint functies gaan hier zakelijke dienstverlening, zorg of kantoorwerkzaamheden bevatten.
Veel van deze functies hebben behoefte hebben aan daglicht en privacy. Zo zie je vaak dat de ramen op de begane grond worden afgeplakt (zoals nu bijvoorbeeld ook het geval is bij de kantoren van Yoast in het centrum). Dit levert geen fraai beeld op voor de omgeving.

Door de gevelramen te voorzien van glaskunst (historische beelden bijvoorbeeld) kan de gewenste privacy voor de gebruikers aan de binnenzijde worden gecreëerd. Tegelijkertijd geeft de glaskunst een fraai beeld aan de buitenzijde.”