OESTERWIJC 1214

2021 Ellen Brouwers Oisterwijk

Opdrachtgever
Europees Keramisch Werkcentrum & Bedrijf Pot & Vaas

Voor de inzending van Oisterwijkse vaas werd ik geïnspireerd door een kunstwerk uit 1941 ‘De gedenknaald’,  80 jaar geleden geplaatst naast het hoofdgebouw van de toenmalige Leerfabriek gebouw, ter ere van het 25 jarig jubileum.

Het ontwerp benadrukt de vooraanstaande plaats die de Oisterwijkse leerfabriek zich in die tijd in Europa heeft verworven. Het werd door het personeel geschonken aan de directie als dank voor het goede sociale beleid.

Op deze plek is een nieuw Europees Centrum gestart. Het gedenkteken is het laatste overblijfsel van een internationaal bekend bedrijf voor het aanzien van Oisterwijk en het bijzondere is dat er wederom een Europees instituut op deze plek is gestart. De ‘Oesterwijc 2014’ moet de verbinding tussen verleden en heden zichtbaar maken.

Het ontwerp laat zien hoe we dit erfgoed (monument) kunnen ‘beschermen’. Een vaas als gebruiksvoorwerp, voorzien van glazuren.
Ik bedacht voor mijn ontwerp de kleur brick met verwijzing naar de indertijd gebruikte baksteen, een grof keramisch product en de verbindingskleur van cement.Ik wil laten zien hoe een verfijnd keramisch product in de moderne tijd eruit kan zien.
Het middelste deel  ( de oester) ontworpen als autonoom kunstobject met centraal de glazen parel. Uitvoering kan in massief gegoten glas zijn met het gedenkteken als centrum. Het geheel wordt verfraaid met een afbeelding van de  oudste stadszegel van de Oisterwijk

Afmetingen
40 cm b x 80cm h x 15 cm

Presentatie E K W C