TIEN DECENNIA

2013 Ellen Brouwers Oisterwijk

Opdrachtgever
Atlas Copco, Zwijndrecht

Ontwerp
Kunstwerk entree gebouw t.g.v. 100 jaar Atlas Copco op de Nederlandse markt

Materiaal/Techniek
Glas, RVS,vijf mondgeblazen bollen

Afmetingen
Object 1x 2,35 cm x 1,35 cm x 40 cm-Bollen 30 cm doorsnee

PERSBERICHT Atlas Copco Compressors Nederland

Tien decennia Atlas Copco 
‘Van luchtkasteel naar WERK-elijkheid’

‘Luchtig bladeren door de tijd. Van het verleden naar het heden en de toekomst’, daarvoor staat het glaskunstwerk van beeldend kunstenaar Ellen Brouwers uit Oisterwijk centraal. Op 26 september 2013 is dit glaskunstwerk officieel onthuld in het kader van ‘100 jaar innovatie Atlas Copco Nederland’ door de Zweedse Ambassadeur Håkan Emsgård, de Commissaris van de Koning Jan Franssen en de Burgemeester van Zwijndrecht, Dominique Schrijer. Dit alles onder het toeziend oog van Bob van Wijnen, General Manager van Atlas Copco Nederland.

Ellen Brouwers haalde haar inspiratie voor dit kunstwerk uit het boek ‘titel’ van Atlas Copco Diesel AB dat stamt uit het jaar 1913. Al spelende met de elementen lucht, licht en ruimte ontwikkelde Brouwers een glaskunstwerk dat in vogelvlucht het verhaal vertelt van 100 jaar Atlas Copco op de  Nederlandse markt. In deze compositie zijn de verschillende aspecten van de organisatie op een bijzondere wijze samengebracht.

Transparant
Het glaskunstwerk is uitgevoerd in vlakglas met traditionele zeefdrukkunst. Brouwers heeft er bewust voor gekozen om het transparante karakter en de open bedrijfscultuur van de Zweedse multinational Atlas Copco te benadrukken. Het 2,35 meter hoge kunstwerk is verdeeld over drie etages en geplaatst in een RVS frame.  De bovenste etage bestaat uit vijf geharde glaspanelen, die zo geplaatst zijn dat op een denkbeeldig wijze luchtig door de tijd gebladerd kan worden. Onderwerpen als moderniseren, service, controle en innovatie zijn in de vorm van een keramische print aangebracht op de glaspanelen, die vervolgens gefixeerd zijn in een hardingsoven bij een temperatuur van 700° C.

Duurzaam
De tweede etage bestaat uit vijf mondgeblazen glasbollen, met een diameter van 30 cm elk. Deze bollen, in Atlas Copco blauw, symboliseren lucht en ruimte en verwijzen naar de vermelding van Atlas Copco op de internationale ‘Global 100’ lijst van de 100 meest duurzame ondernemingen ter wereld. Door middel van een zandstraaltechniek is in elke glazen bol een tekst gegraveerd die op een pakkende wijze omschrijft waar Atlas Copco in de wereld voor staat; ‘Partners in perslucht’, ‘Duurzame oplossingen’, ‘First in Mind, First in Choice’, ‘Gedreven door innovatie’ en ‘Veiligheid, onze prioriteit’.

Historie
De onderste glasplaat geeft de historische tijdlijn weer, van 1913 tot 2013. In 17 stappen passeren alle hoogtepunten uit de geschiedenis van 100 jaar Atlas Copco op de Nederlandse markt de revue. Zo wordt onder andere genoemd de komst van de eerste olievrije compressor in 1967, de introductie van service-onderhoudsabonnementen in 1972, compressorbewaking via het telefoonnet in 1984 en het 140 jarig bestaan van de Atlas Copco Groep en ‘100 jaar innovatie’  van Atlas Copco op de Nederlandse markt in 2013. 

Betrokkenheid
In nauw overleg met het Management team van Atlas Copco Nederland is het hierboven beschreven glaskunstwerk tot stand gekomen. Een kunstwerk dat staat voor service, innovatie, kwaliteit en duurzaamheid, net zoals als de Atlas Copco-organisatie zelf.

Over de beeldend kunstenaar
Beeldend kunstenaar Ellen Brouwers (1960) -werkt vanuit haar bedrijf  en studio in Oisterwijk.
Zij is gespecialiseerd in vlakglaskunst met traditionele zeefdruktechniek. Andere specialismen zijn onder andere fotografie, toegepaste kunst en ruimtelijke- en akoestische vormgeving. Ellen werkt voornamelijk in opdracht en geniet een landelijke reputatie

__________________________________________________________________

 

Atlas Copco is een industriële groep en wereldwijd marktleider op het gebied van perslucht, expanders, luchtbehandeling-, constructie- en mijnbouwapparatuur, industrieel gereedschap en montagesystemen. Met zijn innovatieve producten en diensten biedt de Atlas Copco groep duurzame oplossingen, waarmee klanten hun productiviteit kunnen verhogen. Atlas Copco is opgericht in 1873 en heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden. Het bedrijf is in meer dan 170 landen actief. In 2012 had Atlas Copco 39.800 medewerkers in dienst en bedroeg de omzet 10,5 miljard euro. Lees meer op www.atlascopco.com